Το υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου συνίσταται στη λεπτομερή εξέταση των κύριων δομών και οργάνων του εμβρύου έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι αυτά αναπτύσσονται φυσιολογικά για τη δεδομένη εβδομάδα κυήσεως.
Το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου όπως και αυτό της αυχενικής διαφάνειας είναι εξαιρετικά σημαντικά και απαιτούν στη διενέγειά τους εξειδικευμένους Μαιευτήρες Γυναικολόγους στην Εμβρυική Ιατρική.
– Tην ανατομία κάθε μέρους του εμβρυϊκού σώματος όπως τον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τον θώρακα, τους πνεύμονες, την καρδιά, την κοιλιά, τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, την σπονδυλική στήλη, τα χέρια και τα πόδια του εμβρύου και διαγιγνώσκουμε με ακρίβεια τις περισσότερες συγγενείς ανωμαλίες.
-Tην θέση του πλακούντα
-Την ποσότητα του αμνιακού υγρού
-Την εμβρυϊκή ανάπτυξη
– Ήπιους δείκτες που σχετίζονται με χρωματοσωμικές ανωμαλίες. Σε περίπτωση που ανιχνεύεται κάποια ανατομική ανωμαλία ή δείκτης χρωματοσωμικών ανωμαλιών ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση των γονέων για τη σημασία των ευρημάτων και για τη δυνατότητα περαιτέρω ελέγχου όπως είναι η αμνιοπαρακέντηση.
-Την εκτίμηση με Doppler της αιματικής ροής του πλακούντα. Με το έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler εξετάζουμε την αντίσταση στη ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας. Εάν οι αντιστάσεις στις μητριαίες αρτηρίες είναι αυξημένες υπάρχει πιθανότητα η μητέρα να εμφανίσει υπέρταση στη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία) ή το έμβρυο να παρουσιάσει υπολειπόμενη ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό συνιστάται προληπτικά τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης της μητέρας καθώς και παρακολούθηση του ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου στις 28,32 και 36 εβδομάδες κυήσεως.
Μέρος της εξέτασης αυτής συστείνεται να είναι η μέτρηση του μήκους του τραχήλου.
–Όσο χρόνο χρειαστεί:
Κάθε υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου είναι προγραμματισμένο να διαρκεί 1 ώρα έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να διενεργείται λεπτομερώς η εξέταση, να περιγράφονται τα ευρύματα και να συζητάμε με τους γονείς τυχόν απορίες τους.
–Περιγραφή των υπερηχογραφικών ευρημάτων
Στους γονείς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και με το πέρας της εξέτασης περιγράφονται τα ευρήματα έτσι ώστε η ίδια η ασθενής να κατανοεί την εξέταση και να βιώνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτήν την εμπειρία.